Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Διήμερο Εκδηλώσεων Ορεινού Αθλητισμού στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών

Σαββατο 24 και Κυριακη 25 Απριλίου
«Διήμερο Εκδηλώσεων Ορεινού Αθλητισμού» στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ – ΠΡΟΦΙΛ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Απριλίου θα διεξαχθεί στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών διήμερο ορεινών αθλημάτων υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλεωτών Γρεβενών και τη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα διεξαχθεί το άθλημα του Αγωνιστικού Προσανατολισμού (Orienteering) σε δύο διαδρομές για ενήλικες μήκους 6-8 χιλιομέτρων (για προχωρημένους) και 3-4 χιλιομέτρων (για αρχάριους) αντίστοιχα καθώς και μία παιδική μικρότερη διαδρομή, ενώ την Κυριακή 25 Απριλίου θα διεξαχθούν το «Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» (αγώνας ορεινού τρεξίματος υψηλών απαιτήσεων) μήκους 28 χιλιομέτρων και ο «Τσούρχλειος Δρόμος» (για δρομείς και περιπατητές) που θα διασχίσει τα πρώτα 13,9 χιλιόμετρα της ίδιας διαδρομής. Πιο αναλυτικά:
«Αγωνιστικός Προσανατολισμός»: Ο αγωνιστικός προσανατολισμός είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό με διεθνή ομοσπονδία αλλά και εθνικές ομοσπονδίες σε πάρα πολλά κράτη. Κάθε χρόνο διεξάγονται διεθνή, εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς και σε πάρα πολλές χώρες από τις υπόλοιπες ηπείρους. Με τη βοήθεια ενός χάρτη οι αθλητές προσπαθούν να εντοπίσουν δέκα (συνήθως) σημεία μέσα στο δάσος (και την ύπαιθρο όπου διεξάγεται ο αγώνας γενικότερα), από τα οποία πρέπει να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού. Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, δυνατότητα γρήγορης κίνησης σε ορεινό έδαφος και μάλιστα εκτός δρόμου και γρήγορο εντοπισμό κατεύθυνσης στο χάρτη κατά τη διάρκεια της κίνησης για όσους κάνουν πρωταθλητισμό. Μπορούν όμως να το κάνουν και άλλοι εκτός των αθλητών ορεινού τρεξίματος (τα μέλη των οικογενειών τους) για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία περίπατου-παιχνιδιού μέσα στο δάσος (κάτι σαν κυνήγι θησαυρού). Η συμμετοχή ειδικά γι’ αυτούς που δεν θα κυνηγήσουν τους χρόνους μπορεί να γίνει και σε ζευγάρια ή και μικρές ομάδες για ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση. Επιτρέπεται και η συμμετοχή παιδιών κάτω των 15 ετών εφόσον όμως δηλώσουν συμμετοχή από κοινού με ενήλικο άτομο. Αντίθετα με τον κλασσικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί αλλά χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη διευκολύνονται ή αντιγράφουν ο ένας αθλητής από τον άλλον στην προσπάθεια εύρεσης των σημείων ελέγχου. Νικητής θα είναι αυτός ή αυτή που θα ολοκληρώσει τη διαδρομή με τη σωστή σειρά εύρεσης των σημείων ελέγχου στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ο χάρτης που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι διεθνών προδιαγραφών και αναμένεται να συμμετάσχουν και αθλητές εξειδικευμένοι στο άθλημα από άλλες βαλκανικές χώρες καθώς πρόθεση των διοργανωτών είναι να διεκδικηθεί στον ίδιο χώρο το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Αγωνιστικού Προσανατολισμού σε 2-3 χρόνια από τώρα. Το μήκος της διαδρομής θα είναι περίπου 6-8 χιλιόμετρα κι αυτό γιατί ο κάθε αθλητής μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική πορεία κατά την κίνησή του. Θα διεξαχθούν επίσης παράλληλα και ένας μικρότερης διάρκειας αγώνας για αρχάριους που θέλουν να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με το άθλημα καθώς και ένας αγώνας για παιδιά. Η γραμματεία του αγώνα καθώς και τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού θα βρίσκονται στον πανέμορφο και κατάφυτο λόφο του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει χαρακτηριστικά πάνω από το χωριό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα μπορεί κανείς να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Προσανατολισμού (www.orienteering.org) καθώς και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού (www.orienteering.org.gr).
«Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» - Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος: Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Απρίλιου. Έχει μήκος 28 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 1180 μέτρα. Θα περιλαμβάνει μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος (20,2 χιλιόμετρα), με εναλλαγές με στενούς τρακτερόδρομους ή χωματόδρομους (5,5 χιλιόμετρα) και 2,3 χιλιόμετρο άσφαλτο μοιρασμένο στην αρχή και το τέλος της διαδρομής και στο χωριό Κληματάκι που θα διασχίσει στο μέσο περίπου της διαδρομής. Η αφετηρία του αγώνα θα είναι στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία του χωριού μπροστά στην εκκλησία των 12 Αποστόλων. Το προφίλ της διαδρομής του αγώνα φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί:
«Τσούρχλειος Δρόμος»: Μικρότερος σε απόσταση δρόμος για όσους είναι αρχάριοι στο ορεινό τρέξιμο ή για όσους δε θέλουν να καταπονηθούν με τη μεγάλη διαδρομή. Στον «Τσούρχλειο Δρόμο» μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι θέλουν να περιπλανηθούν τρέχοντας ή και περπατώντας στα μονοπάτια του Αγίου Γεωργίου σε μια γνωριμία με τη φύση και τα πρώτα ανοιξιάτικα ανοίγματά της. Η διαδρομή ακολουθεί την ίδια κατά τα πρώτα 13 (δεκατρία) χιλιόμετρα διαδρομή του «Αϊγιωργίτικου Μονοπατιού» και χωρίζει από αυτήν 500 μέτρα πριν από τον χαρακτηριστικό λόφο του Αγίου Νικολάου, από όπου και κατευθύνεται προς τον τερματισμό στο κέντρο του χωριού. Το συνολικό μήκος της θα είναι 13,9 χιλιόμετρα. Η εκκίνηση θα δοθεί 30 λεπτά πριν την ώρα εκκίνησης του «Αϊγιωργίτικου Μονοπατιού». Το προφίλ της διαδρομής ακολουθεί αμέσως μετά:
Σταθμοί υποστήριξης: Ανά τρία χιλιόμετρα περίπου θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης με νερό, ενώ στους τρεις κύριους σταθμούς (Χοντρή Πέτρα, Κληματάκι, Λόχμη) θα υπάρχουν επιπλέον ισοτονικά υγρά και διάφορα αλμυρά και γλυκά σνακς). Ο «Αγωνιστικός Προσανατολισμός» δεν θα έχει σταθμούς υποστήριξης ενώ οι αθλητές και αθλήτριες του «Τσούρχλειου Δρόμου» θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους σταθμούς υποστήριξης του μεγάλου αγώνα που θα συναντήσουν κατά το κοινό μήκος διαδρομής των δύο αγώνων.
Σημεία ελέγχου: Η διέλευση των αθλητών και αθλητριών θα καταγράφεται σε πέντε τουλάχιστον σημεία της διαδρομής. Οι αθλητές και αθλήτριες είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό τους σε εμφανές σημείο ώστε να μπορούν οι κριτές να τον καταγράφουν χωρίς πρόβλημα και καθυστέρηση.
Όρια αποκλεισμού: Θα υπάρξει μόνο ένα χαλαρό όριο αποκλεισμού στο «Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» στο 19ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Στο σημείο αυτό οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν κάθετα ασφαλτοστρωμένο δρόμο σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το χωριό. Όσοι φτάσουν εκεί 4,5 (τεσσερισήμισι) ώρες και αργότερα από την ώρα εκκίνησης θα σταματήσουν υποχρεωτικά και θα μεταφερθούν στο χωριό με όχημα της διοργάνωσης. Μέγιστος έγκυρος χρόνος τερματισμού ορίζονται οι 6 (έξι) ώρες από την ώρα εκκίνησης. Ο «Αγωνιστικός Προσανατολισμός» και ο «Τσούρχλειος Δρόμος» δεν έχουν χρονικά όρια αποκλεισμού.
Δηλώσεις συμμετοχής - Πληροφορίες: Δηλώσεις συμμετοχής καθώς επίσης και παροχή οποιωνδήποτε πληροφοριών και διευκρινίσεων θα δίνονται τηλεφωνικά στον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Δρόσο Βαγγέλη στα τηλέφωνα: 6977001690 και 2465350034-2465350000 (πρωινές ώρες στα δύο σταθερά), καθώς επίσης και στο e-mail drosose@hotmail.com. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής δήλωσης παρακαλούνται οι αθλητές να σημειώνουν και έναν αριθμό τηλεφώνου για να επικοινωνεί η διοργάνωση μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες. Παρ’ όλον ότι εγγραφές αθλητών και αθλητριών θα γίνονται δεκτές ακόμη και κατά την ημέρα των αγώνων, παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη οργάνωση των αγώνων από άποψη προμηθειών και στην χωρίς προβλήματα επιτυχή συμπαράσταση στους συμμετέχοντες στους σταθμούς υποστήριξης.
Κατηγορίες: Οι κατηγορίες θα είναι Γενική Ανδρών, Γενική Γυναικών, Ανδρών 40-49 ετών, Ανδρών 50-59 ετών, Ανδρών πάνω από 60 ετών και Γυναικών πάνω από 50 ετών. Σε περίπτωση που θα συμμετάσχουν λιγότεροι από 5 αθλητές ή αθλήτριες σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες τότε οι κατηγορίες ανδρών θα συμπτυχθούν σε δύο κατηγορίες (Γενική Ανδρών και Βετεράνων Ανδρών πάνω από 50 ετών) ενώ η κατηγορία Βετεράνων Γυναικών θα καταργηθεί.
Έπαθλα: Θα δοθούν μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όλους όσοι θα τερματίσουν με επιτυχία και αναμνηστικό δώρο σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν στους αγώνες ανεξαρτήτως τερματισμού. Θα υπάρξει επίσης βράβευση με κύπελλο των τριών πρώτων αθλητών κατά κατηγορία.
Έκθεση: Στο χώρο του τερματισμού των αγώνων δρόμου στην κεντρική πλατεία των 12 Αποστόλων θα λειτουργήσει έκθεση με αθλητικά είδη καθώς και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής το Σάββατο και την Κυριακή μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην έκθεση μπορούν να επικοινωνούν με τον Βαγγέλη Δρόσο στα τηλέφωνα και e-mail που παρατίθενται παραπάνω.
Κανονισμοί του αγώνα: Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών:
Η συμμετοχή των αθλητών είναι δωρεάν. Τα έξοδα οργάνωσης και διεξαγωγής του αγώνα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη διοργανώτρια αρχή.
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στον «Αγωνιστικό Προσανατολισμό» η εκκίνηση θα δίνεται χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κάθε αθλητή και αθλήτρια. Επομένως η προσέλευση στο χώρο εκκίνησης (για όσους θα ταξιδέψουν Σάββατο πρωί προς τον Άγιο Γεώργιο) μπορεί να γίνει και μετά την ώρα εκκίνησης (10.30πμ) του πρώτου χρονικά αθλητή. Τελευταία επιτρεπτή προσέλευση αθλητών θα είναι η 2.00 μμ.
Για τους δύο αγώνες δρόμου οι αθλητές οφείλουν να έχουν εξετασθεί από ιατρό ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν σε αυτούς τους πολύωρους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Δεν χρειάζεται να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση, ενώ με την υπογραφή της δήλωσης συμμετοχής δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη συμμετοχής τους γνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους τραυματισμού ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης της υγείας τους που μπορεί να προκύψουν από την κίνηση σε ορεινό περιβάλλον ή μέσα στο δάσος.
Δεκτοί γίνονται αθλητές ηλικίας 18 ετών και άνω. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 15 ετών μόνο με γραπτή συγκατάθεση των κηδεμόνων τους.
Θα υπάρχει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης που θα καλύπτει όλο το μήκος του αγώνα με βάση τους κύριους σταθμούς υποστήριξης.
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν και κατά την ημέρα του αγώνα. Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να συμπληρώσουν αντίστοιχη δήλωση συμμετοχής τους πριν την έναρξη του αγώνα. Όσοι έχουν δηλώσει από νωρίτερα συμμετοχή με τηλεφωνική επικοινωνία θα βρουν έτοιμη τη δήλωση συμμετοχής τους στη γραμματεία και απλώς θα πρέπει να την υπογράψουν.
Αποκλείονται οι αθλητές που πετούν σκουπίδια εκτός των σταθμών υποστήριξης. Εκεί θα υπάρχουν σακούλες σκουπιδιών για αυτό το σκοπό.
Προσωπικά αντικείμενα μπορούν να παραδίδονται στους οργανωτές στην αφετηρία και να παραλαμβάνονται στον τερματισμό.
Πρόγραμμα:
• Σάββατο 24 Απριλίου
8.00-15.30: Γραμματεία ανοικτή και για τους τρεις αγώνες στο λόφο του Αγίου Νικολάου
10.00-10.30: Τεχνική ενημέρωση
10.30-15.00: «Αγωνιστικός προσανατολισμός»
15.30: Απονομές επάθλων αγωνιστικού προσανατολισμού
16.00-20.00: Γραμματεία ανοικτή για τους αγώνες δρόμου στην πλατεία των 12 Αποστόλων
20.00: Μουσική βραδιά για τους αθλητές και των τριών αγώνων

• Κυριακή 25 Απριλίου
8.00-10.30: Γραμματεία του αγώνα στο χώρο εκκίνησης
10.30: Εκκίνηση του «Τσούρχλειου Δρόμου» 13,9 χιλιομέτρων
11.00: Εκκίνηση του «Αϊγιωργίτικου Μονοπατιού» 28 χλμ.
17.00: Λήξη του αγώνα
17.15: Απονομή επάθλων-Γεύμα (από το Δήμο Ηρακλεωτών στους αθλητές)
Τρόπος μετάβασης: Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βόρεια των Γρεβενών. Από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας απέχει περίπου 1,5 με 2 το πολύ ώρες. Έξοδος από Εγνατία στον κόμβο Σιάτιστας και ακολουθούμε την παλιά επαρχιακή οδό για Γρεβενά. Μετά τον Αλιάκμονα ποταμό στρίβουμε δεξιά για Κοκκινιά και μετά Κιβωτό μέσα στην οποία στρίβουμε για Άγιο Γεώργιο. Από την Αθήνα μέσω Λαμίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας γύρω στις 4.30-5 ώρες. Αμέσως πριν τα Γρεβενά μπαίνουμε στην Εγνατία με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και βγαίνουμε στον κόμβο για Ταξιάρχη, Μηλιά, Κιβωτό, Άγιο Γεώργιο. Από Γιάννενα (περίπου 1,5 ώρα) ακολουθούμε την Εγνατία με κατεύθυνση τη Θες/νίκη και βγαίνουμε στην ίδια έξοδο όπως και παραπάνω για όσους έρχονται από Αθήνα.
Διαμονή: Με σειρά προτεραιότητας βάσει του χρόνου δήλωσης συμμετοχής ένας αριθμός αθλητών θα φιλοξενηθούν εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν σε ένα αριθμό σπιτιών του χωριού που θα συμμετάσχουν εθελοντικά σε παροχή δωρεάν φιλοξενίας. Θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν σε δικές τους σκηνές σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια από το χώρο τερματισμού του αγώνα στο κέντρο του χωριού. Για όσους επιθυμούν διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία με δική τους οικονομική επιβάρυνση υπάρχει ένας αριθμός ξενώνων και ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή που έχει ως εξής:
Ροδιά Γρεβενών (σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο):
Ξενώνας «Νέκταρ» (Γκόλας Χρήστος) 2462083362 (www.golas.gr)
Γρεβενά (20 λεπτά):
Ξενοδοχείο «Αίγλη» τηλ. 2462087120
Ξενοδοχείο «Αχίλλειον» τηλ. 85600,85601
Ξενοδοχείο «Μηλιώνης» τηλ. 2462023223
Ξενοδοχείο «Μητρόπολις» τηλ. 2462028085,80571
Σιάτιστα (15-20 λεπτά):
Ξενοδοχείο «Αρχοντικό» τηλ. 2465021298
Hotel «Ιβερίς» τηλ. 2465047054
Παραδοσιακός ξενώνας «Σιατιστινό Αρχονταρίκι» τηλ. 2465047020
Hotel «Σιάτιστα» τηλ. 2465047047
Τσοτύλι (15 λεπτά):
Ξενώνας Καρούτα τηλ. 2468049025,49026
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΡΙΣΣΑΣ ΤΗΛ. 2468031465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου